Op Mix Erf - Hemels gerechten - Wendy Phaff - ingemaakte courgette in zoet-zuur
23
aug

Ingemaakte courgette in zoet-zuur

In juli en augustus een overschot aan courgettes en wat nu? Courgette kun je heerlijk inmaken in zoet-zuur, maar een pepertje toevoegen smaakt ook niet verkeerd.

Ingrediënten:
• 1 kg courgettes (schoongemaakt gewicht)
• 2 uien
• 3 el zout
• 500 ml natuurazijn
• 250 g suiker
• 2 tl kurkuma (geelwortel of koenjit)
• 3 tl mosterdzaad
1 theel. dille
evt. 1 laurierblaadje
evt. 2 tot 4 jeneverbessen
evt. rode peper, heel klein gesneden (pittig!)
evt. paprika, meer voor de kleur dan voor de smaak

Bereidingswijze:
Was de courgettes, snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Laat het geheel enkele uren staan.
Schep de groentes in een vergiet, spoel ze goed af en laat ze uitlekken. Breng in een grote pan de overige ingrediënten aan de kook. Laat dit mengsel enkele minuten doorkoken en voeg de courgettes en de uien toe. Breng alles weer aan de kook en laat ongeveer vijf minuten koken. Schep de groentes over in schone jampotjes, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potjes ondersteboven en laat ze afkoelen.
Het zoetzuur is het lekkerst als u het minimaal drie weken laat intrekken. En dan is het wel een jaar houdbaar!

 

Laat een bericht achter