op-mix-erf-hemels-gerechten-wendy-phaff-kruidige-havermout-appel-galette
26
okt

Kruidige havermout-appel-galette

Een galette is een eenvoudig, open taartje, leuk, want zo zie je meteen de lekkere vulling. En die is heerlijk want ik had hem nog extra gevuld met rozijnen en kleine blokjes amandelspijs (2 el suiker minder toegevoegd).

Ingrediënten
1 pak Koopmans mix voor havermout-appeltaart (425 g)
150 g ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
1 ei
3 grote handappels (bijv. Jonagold of goudrenet)
4 el suiker
(evt. 75 gr gewelde rozijnen, cranberry’s of kleine blokjes amandelspijs)
2 tl Verstegen specerijenmix voor koek & speculaas
55 g amandelschaafsel (bakje)
1 mixer met deeghaken (zelf heb ik het deeg met de hand gekneed)
1 vershoudfolie
1 blokrasp
1 deegroller
1 bakplaat met bakpapier
1 taartrooster

Bereidingswijze
Kneed met de mixer of met de hand de bakmix, de boter en het ei tot een samenhangend deeg. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie 30 min. in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor tot 170 °C. Rasp 1 appel op de grove blokrasp. Snijd 2 appels in de lengte in dunne plakjes. Meng de appelplakjes met 1 el suiker en de koekkruiden.
Rol het deeg uit tot een grote ronde lap van ½ cm dik (vergeet geen bloem te gebruiken op de ondergrond). Leg het deeg op de bakplaat. Verdeel de geraspte appel over het deeg; laat een rand van 5-6 cm vrij. Verkruimel de helft van het amandelschaafsel over de geraspte appel (evt. de gewelde rozijnen of blokjes spijs toevoegen). Verdeel er de appelplakjes over en bestrooi met de rest van het amandelschaafsel.
Vouw de rand van het deeg over de vulling (je houdt in het midden een onbedekt stukje over). Strooi de resterende suiker (indien je spijs gebruikt zou ik dit weglaten) over de appelvulling.
Bak de galette in de voorverwarmde oven in 40 min. goudbruin en gaar. Laat de galette op een rooster afkoelen en snijd in stukken. Lekker met lobbige slagroom of vanilleroomijs.

Tip
Bestrooi de geraspte appel ook met 75 g gewelde rozijnen, gedroogde cranberry’s of kleine blokjes amandelspijs voor een extra rijke fruitvulling.

Laat een bericht achter