Limoncello di crema
De cremige variant op de limoncello. Ontzettend lekker na het eten en het schijnt ook nog goed te zijn voor de spijsvertering (digestivo). Bewaar de fles in de vriezer. Voor deze likeur heb je alcohol van 95% nodig, die in Italië, Duitsland en Frankrijk in de supermarkten wordt verkocht.
Benodigheden:
5 dl alcohol 95%
8 middelgrote citroenen, onbehandeld
5 dl volle melk
5 dl room (panna)
1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
800 gram suiker
Bereidingswijze:
1. Was de citroenen, droog ze met een schone doek, snijd de schil eraf met een dunschiller (alleen het gele gedeelte). Snijd de schil in kleine reepjes.
2. Neem een glazen pot met goed afsluitend deksel (zodat de alcohol niet kan verdampen). Doe daar de fijngeneden schilletjes in en giet de alcohol erover. Zet de fles op een koele donkere plek en laat 1 maand intrekken.
3. Na een maand kun je de likeur afmaken: breng de room en melk met het vanillestokje aan de kook. Zet het vuur uit en voeg de suiker toe als de vanilleroom lauw is. Roer goed zodat de suiker volledig oplost. Laat helemaal afkoelen en verwijder het vanillestokje. Als zich een vliesje heeft gevormd, verwijder dat dan ook.
4. Filter de citroenalcohol en gooi de schilletjes weg. Vermeng de vanilleroom met de alcohol, roer goed. Doe de likeur in een brandschone fles.
5. Zet de fles in de vriezer, wacht 10 dagen alvorens te schenken.