Romige paddenstoelensoep
Een heerlijk herfstsoepje zo’n paddenstoelensoep.
Benodigdheden:
2 ui
4 stengels bleekselderij
800 g gemengde paddenstoelen
6 tenen knoflook
2 el olijfolie
4 takjes platte peterselie
4 takjes tijm
1½ liter groentebouillon (van tablet)
150 ml slagroom
Bereiding:
Snipper de ui en snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd in plakjes. Verwarm een grote (soep)pan op middelhoog vuur en hak de knoflook. Giet er een scheut olijfolie in en voeg de ui, bleekselderij, knoflook, paddenstoelen, peterseliesteeltjes en de blaadjes tijm toe. Doe de deksel op de pan en laat de groenten in 10 min. onder af en toe roeren zacht worden.
Schep per persoon een el van het paddenstoelenmengsel uit de pan en zet opzij. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur omlaag, doe de deksel op de pan en laat 15 min. zacht koken, of totdat alles heerlijk ruikt. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Giet de slagroom erbij, breng net aan de kook en draai het vuur uit. Doe het achtergehouden paddenstoelenmengsel weer terug in de pan. Verdeel de soep over kommen. Strooi de peterselie erover en wat druppels olijfolie.