Vlierbloesemsiroop
Vlierbloesemsiroop heerlijk zomers drankje vanuit de natuur binnen 24 uur (iemand bijna jarig leuk als kadootje)
Benodigdheden:
250 gr. vlierbloesems
2,5 liter water
1 kilo suiker
1 citroen
1 grote kom
aluminiumfolie
beugelflesjes
pan
schone theedoek
Voorbereiding:
knip de bloesems die mooi open zijn met stuifmeel (liefst in de ochtend), doe ze in de grote kom, snijd de citroen in schijfjes en doe de schijfjes tussen de bloesems, giet 2,5 liter lauw water over de bloesems. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het kan zijn dat de bloesems bruin kleuren als ze in contact komen met het warmere water, dit is niet negatief voor de smaak, bedek de kom met aluminiumfolie en zet de kom op een zonnige plek, laat het mengsel daar 24 uur staan.
Als de rusttijd voorbij is ga je de siroop afmaken. Beugelflesjes omspoelen en met goed heet water vullen. Plaats de theedoek over de pan (vast zetten met wasknijpers of elastiek) en zeef het vocht door de theedoek. Verwijder de theedoek en breng het geheel langzaam aan de kook en voeg de suiker geleidelijk toe. Steeds blijven roeren totdat alle suiker is opgelost. Gooi de beugelflesjes leeg en vul deze met de siroop d.m.v. een trechtertje. Sluit de flessen en laat deze afkoelen.
De siroop is prima te drinken met koud kraanwater maar wij vinden hem heerlijk met licht bruisend water.
PROOST !!!