Witloftaart met ansjovis
Dit gerecht is een sensatie voor de smaakpapillen; zoet, zout en bitter komen hier samen – smullen maar!
Ingrediënten (2- persoons gerecht)
4 stronken witlof
4 plakken bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
1 blikje mandarijn partjes (uitgelekt)
2 potjes ansjovisfilets
1 bol mozzarella
4 el geraspte pittige kaas (bijv. grana padano)
10 el balsamicoazijn
ovenschaal
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de witlof 8 minuten en laat goed uitlekken in een vergiet. Snijd de witlof in tweeën en verwijder de kern. Leg de plakken bladerdeeg in een ingevette ovenschaal. Druk de naden van het deeg goed tegen elkaar aan.
Bedek de bodem met de mandarijn partjes. Verdeel de helft van de ansjovis hier overheen. Leg vervolgens de witlof hier bovenop. Verdeel de rest van de ansjovis over de witlof en snijd de mozzarella in plakjes en verdeel deze over de ansjovis. Nu de geraspte kaas er overheen verdelen. Bak de witloftaart in 20-25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Verwarm in een kleine pan de balsamicoazijn op middelhoog vuur en laat hem 5 minuten inkoken, tot hij de dikte van siroop heeft. Haal de witloftaart uit de oven en druppel er de balsamicosiroop over. Breng op smaak met (versgemalen) peper.