Zaaddoos van de zoethoutplant (Glycyrrhiza glabra)
Een buurvrouwtje kwam met deze zaaddoos aan van de zoethoutplant. Zij was vorig jaar aan het einde van het seizoen naar de tuin van Piet Oudolf in Hummelo geweest. Ze had gelijk aan mij gedacht, zo lief. De zaaddoos zat vol zaden dus dit wordt een leuk experiment. Sinds dit jaar hebben wij op de moestuin een kas dus ik ga ontzettend mij best doen om de zaden tot ontwikkeling te laten komen want dat is nog wel een uitdaging.
Zoethout wordt vooral in het zuidoosten van Europa geteeld en zijn de stukjes wortel van deze kleinblijvende, winterharde struik. Zoethout is 30-50 keer zoeter dan suiker, niet schadelijk voor de tanden en een belangrijke grondstof voor drop. De plant wordt maximaal een meter hoog en kan zich via de wortelstokken gemakkelijk verspreiden door de tuin. Om dit te voorkomen, kunt u zoethout het beste in een kuip of pot houden. Na 3 jaar kunt u in de herfst de wortels van de plant oogsten, waarbij u genoeg wortels moet laten zitten als u de plant in het voorjaar weer uit wilt laten groeien. Het is een gemakkelijke plant met lichtpaarse bloemen die van een zonnige standplaats houdt.